Yamahalta uusi Wolverline X2 UTV

Viime kesästä asti sitä on odotettu…kokonaan uudistunut Yamahan UTV eli Wolverline on saapunut Eurooppaan ja Suomeen. Wolverline on uusittu kokonaan niin sisältä kuin tekniikaltakin. Joten uusi kantaa mallinimeä X2 (2-paikkaisena) ja X4 (4- paikkaisena).

Wolverlinessa on kokonaan uusi 847cc pitkäiskuinen twin-moottori, joka myös täyttää uudet EU:n NRMM emissio- ja melu säännökset. Uusi moottori on kuivasumppu voideltu eli moottorin öljysäiliö on erillään moottorista. Sen etuina on huollettavuus, öljyn lämpötilan pysyminen paremmin kurissa, saadaan painopistettä alemmaksi, voidaan kasvattaa öljysäiliön öljykokoa ja pumppujen avulla se voitelee tehokkaammin. Miinuspuolella on tietysti valmistuskustannukset, järjestelmä on monimutkaisempi rakentaa. 850cc antaa tehoa mukavat 51,5kw (69hv) ja moottori kiertää mukavat 8000 kierrosta. Vääntöä on pyritty lisäämään alakierroksille ja niinpä maksimivääntö 83,5 Nm saadaan melkein tyhjäkäynniltä lähtien. Moottori on myös entistä pienempi, kevyempi ja hiljaisempi. Kyllähän Yamaha on aina osannut moottorit tehdä.

850cc perässä on tuttu Ultramatic -vaihteisto, joka on tuttu jo muista Yamahan 4×4 -malleista. Ultramaticin erikoisuus on keskipakoiskytkin, joka pitää variaattorin hihnan aina tiukilla. Näin lähdöistä saadaan tasaisen varmoja. Vaihteistosta johtuen on myös moottorijarrutus esim. alamäissä on omaa luokkaansa. Yamahassa alamäkihidastin tai mäkiavustin ovat tarpeettomia johtuen vaihteiston rakenteesta. Vetotavan valintaan on tuttu Yamahan On-Command systeemi eli 2WD, 4WD ja 4WD plus etulukko. Systeemi toimii erittäin hyvin. Joten miksi sitä muuttaa. Uudessa mallissa on vielä sellainen rakenteellinen ratkaisu, että nyt moottori ja vaihteisto erotettu toisistaan mikä on hyvä asia huoltoa ajatellen.

Kaasuvipu antaa uudessa mallissa ohjauksen sähköisesti eikä vaijerin kautta, sillä on tietysti omat kannattajansa ja vastustajansa. Kestävyyden kannalta vika herkin paikka on potentiometri ja sen sijoitus. Yamaha käyttää ”potikasta” hienoa APC lyhennettä (Accelerator Position Sensor). Sähköinen kaasuvipu antaa tietysti omat mahdollisuuteensa säätää kaasun vastaavuutta a’la Can-Am tyyppisesti ja ainakin maahantuojan mukaan kaasun vastaavuus on yksi parhaita Wolverlinen puolista. Kaasun vastaavuuden nopeus on parantunut 37% vanhempaan malliin verrattuna. Kaasun vielä liittyy ns. Speed Key ominaisuus, jolla maksiminopeuden voi rajoittaa 40km/h. Tästä toiminnosta näkyy mittaristossa kilpikonna, kun Speed key on käytössä. Ohjaustehostin kuuluu tietysti vakiovarusteisiin. Yamahan tehostin on ollut ainakin ennen yksi markkinoiden parhaista, joten sen linja voisi olettaa jatkuvan. Pysähtymisestä huolehtivat levyt ympäriinsä ja käsijarru vaikuttaa takapyöriin. Rengaskokona on vakiona vähän pienehkö 26”.

Takalavan koko on kasvanut ja kantavuus on noussut 272 kiloon. Lavalla on valmiiksi neljä kiinnikettä ja lavalle on valmiiksi tehty lisäpaikkoja kiinnikkeille. Lavan saa kipattua molemmilta puolin ja kaasujouset tekevät kippaamisen raskaassakin lastissa kevyeksi. Ohjaamo on myös laitettu kokonaan uusiksi. Uutta on uusi digitaalimittaristo, ratti on säädettävissä korkeussuunnassa, istuimen säätövaraa on lisätty, namiskuukkelit ovat sen verran isoja, että niiden käyttö onnistuu hansikkaiden kanssa ja mikä parasta hytin äänieristykseen on jo tehtaalla paneuduttu. Keskitunneli on äänieristetty, samoin takatilat kokonaisuudessaan ovat saaneet äänieristysmaton. Ohjaamonäkyvyyttä on parannettu kapeiden A-pilarien avulla. Lämmityslaitteen hyttiin saa Suomen olosuhteisiin. Näkyvyyteen kuuluvat myös uudet LEDeillä toteutetut ajovalot.

Alusta on varsinkin X2 S -mallissa tehty isommillekin tehoille. X2 ja X2S -mallissa on molemmissa edessä ja takana päällekkäiset A-tukivarret ja vakaajat. Joustoja luvataan eteen 221mm ja taakse 226mm. X2 iskunvaimennuksesta huolehtivat kierrejouset ja KYBin iskarit. X2 S -mallissa vaimennus on toteutettu coilovereilla, jossa iskunvaimentimena ovat KYB:n lisäsäiliöllä varustetut typpi-iskarit. Vaimentimissa on kolme säätöä eli puristukseen, ulosjoustoon ja esijännitykseen. Vaimennus on ainakin rakenteeltaan State of the Art -luokkaa. 

Kaiken kaikkiaan uusi Yamahan Wolverline on kova vastus Polarikselle ja Can-Amille. Varsinkin teknisesti siinä on sellaisia herkkuja ja ratkaisuja, joita odottaisi näkevänsä UTV -raaserissa. Muilta osin Yamahan mallisto 2-vedot, YXZ, Viking, Kodiak ja Grizzly siirtyvät ensi vuoteen vain muutamin väripäivityksin ja vinssit on päivitetty WARNin uudempaan malliin. Uutta Wolverlinea voi katsella Yamaha -dealereillä tammikuussa 2020. Ai niin, nyt koko Yamaha ATV -mallisto täyttää myös 1.1.2020 voimaan astuvat NRMM -normit. Ja maksiminopeushan on traktorina Yamahoilla se vakio 60km/h. Alla on vielä kuvapankin jälkeen ovh -hinnasto kaudelle 2020.

T3b -luokan traktorimönkijät max. 60km/h.  Kodiak 450 -malleissa hinta sisältää: Warn VRx 25 vinssin, vetokoukun, vetokoukun pistokseen ja ns. 12V tupakansytytin/Hella – liittimen virran ulosottoon. 700 Kodiak/Grizzly hintaan kuuluu Warn Pro Vantage 25 -vinssin, vetokoukun, vetokoukun pistokseen ja ns. 12V tupakansytytin/Hella -liittimen virran ulosottoon. Puskulevy sarjat Kodiak ja Grizzly -malleihin alk. 349e. 

Kodiak 450 4×4   8.690e
Kodiak 450 EPS Diff Lock 4×4   9.690e
Kodiak 450 EPS Alloy Diff Lock 4×4 10.190e
Kodiak 700 EPS 4×4 10.990e
Kodiak 700 EPS 4×4 SE Alloy 11.990e
Grizzly 700 EPS 4×4 12.690e
Grizzly 700 EPS 4×4 Alloy 13.390e
Grizzly 700 EPS 4×4 Alloy SE1/SE2 13.690e

T1b UTV -traktorit (max. 60km/h).

Viking 700 EPS 4×4 19.490e
Wolverline 850 X2 EPS 21.490e
Wolverline 850 X2 R-Spec Alloy EPS 22.990e
Wolverline 850 X4 EPS 23.990e

T1 Sport-UTV (max. 40km/h).

YXZ1000 R SE SS 4×4 30.990e

Maastomallit

Sport YFZ50 Racing   2.990e
Sport YFM90R   3.490e
Sport YFZ450R 11.490e
Sport YFZ700R SE2 10.490e
Kodiak 700 EPS 4×4 offroad   9.990e
Grizzly 700 EPS 4×4 offroad 11.690e

Telasarjamallit (kampanja)

Grizzly 700 EPS T3b+Camso T4S -telasarja 16.790e 

Mitsubishi uudisti pick-up malliston

Mitsubishi esitteli L200 pick-upin kuudennen sukupolven Thaimaassa jo viime vuoden marraskuussa. Vuoden ajan ehti melkein kulua ennen kuin malli saatiin Euroopan markkinoille. Suurin muutos oli varmaan muualla myytävän 3.0 litraisen turboahdetun dieselin vaihtaminen vaihtaminen moottoriin, joka täyttäisi EU:n uudet pakokaasunormit.

Niinpä nokalla hyrrää se tuttu RZ4E-TC eli 2,2 -litrainen turbodiesel, joka antaa tasoitusta muille hevosvoimissa 150hv(110kW)/400Nm. Moottorin jatkoksi voi valita 6-lovisen manuaalin tai 6-lovisen automaatin. Alennusvaihteisto on sitten vaihteiston jatkeena. Runkoratkaisu on perinteinen eli tikapuurunko, edessä erillisjousitus (päällekkäiset kolmiotuet, kierrejouset ja vakaaja) ja takaa löytyvät perinteiset lehtijouset. Takana on kuulemma iskunvaimentimia vahvennettu parempien ominaisuuksien saamiseksi.

Suurin uudistus on varmaan taakse saatava tasauspyörästön 100% lukko, joka tulee vakiona. Lisäksi maastoajoon on alamäkihidastin ja mäkilähtö avustin. Mitsubishin Easy/SuperSelectillä voi valita pelkän takavedon, nopean nelivedon, nopean nelivedon keskitasauspyörästö lukittuna ja hitaan nelivedon keskitasauspyörästö lukittuna. Hitaalle alueelle on vielä omat ajo-ohjelmansa sora, lumi/muta, hiekka ja kivikko. Etujättö kulma on 31° ja takana peräylityksestä johtuen 23°. Maavaraa löytyy 20,5cm. Suurin sallittu kärrypaino on 3.100kg. Mitsubishin pitäisi olla ketterä, sillä takavedolla luvataan kääntösäteeksi vain 5,9 metriä. Suomeen tuodaan kahta mallia eli 2-ovista Club Cabia ja 4-ovista Double Cabia. Lavan pituus on 2 -paikkaisessa mallissa 1850mm ja 5 -paikkaisessa 1520mm. Leveyttä on 1470mm, josta tietysti lokasuojat vievät oman osansa. Kantavuutta löytyy 1000kg ja vähän alle tai yli riippuen vähän varustetasosta.

Keula on uudistettu kokonaan, joku voi löytää siitä piirteitä uudesta Outlanderista tai ASX:stä, hytti on helposti tunnustettavissa kaarevan takalinjan takia. Takana valot on menneet LEDien myötä uusiksi. Iso harppaus on tehty sisätiloissa. Etupenkit ovat tyylikkäät ja muutenkin koko ohjaamon yleinen ilme on astetta ylempänä. Parasta luettavaa on, että äänieristystä on parannettu. Myös kaikki nykyajan varusteet myös turva sellaiset löytyvät. Uutta mallia ei ole vielä EuroNCAP testattu, mutta edellinen korimalli sai hyvät 4 tähteä, joten tuskin huonompaa voi odottaa.

Yhdistetty WLTP -kulutus on vajaa 9 litraa/100km/h. Tämän lisäksi Mitsu tarvitsee AdPlus lisäainetta. CO2 -päästöt ovat välillä 226-254g/km mallista vähän riippuen.

Mitsubishi julkisti ensimmäisen pick-upinsa vuonna 1978 ja pick-uppeja on myyty reilun 40 vuoden kuluessa huimat 4,7 miljoonaan. Alussahan Mitsubishi teki yhteistyötä General Motorsin kanssa, mutta nykyisin samalta linjalta Thaimaassa valmistuu pick-uppia, joka badge-engineeretään Mazdaksi. Mitsubishin maahantuontihan muuttui viime vuonna, kun Delta-auto myi sen espanjalaiselle Bergé Auto Nordics Oy:lle. Suomeen tuodaan Mitsun pick-uppia aika laaja valikoima. 2-paikkaisia Club Cabia tuodaan kahdella eri varustetasolla, jossa varsin kattava hinnat alkaen malli eli PRO maksaa 33.990 euria, 2-paikkainen Double Cab (se suosituin, kiitos verottajan) tuodaan neljällä eri varustetasolla ja hinnat alkaen malli PRO lähtee 35.990 euron hintaan. 5-paikkaista Double Cabia rasittaa se autovero, silti varustetasoja tuodaan neljä eri versiota. Halvin malli eli PRO lähtee liikkeestä 48,436 euron hintaan. Hinnat on painettu markkinajohtaja Hiluxin alle, joten kilpailu kiristyy. Näin paperilla Mitsu antaa tasoitusta sallitussa perävaunupainossa, lavan kantavuudeltakin on parempia, maavaraa on aika hintsusti ja moottorin tehoissa. Moottorin suhteen paljon merkitsee miten se istutettu vaihdelaatikon kanssa yhteen. Mutta se selviää vasta koeajon puitteissa.