Ford Ranger Raptor Suomeen loppukesällä

Suomen Ford ilmoitti uuden sukupolven Ford Ranger Raptorin tulosta Suomeen ja kertoi myös hinnat. Sanotaan se hinta nyt ensiksi eli täydellä autoverolla ja 5-hengen lava-autona 129.165e. Kerrotaan sekin, että valtio ottaa hinnasta about puolet. Ja esim. Saksassa sama auto maksaa dealerillä 77.000e. Eli suomalaiselle ostajalle pitäisi myöntää Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi valtion talouden tukemiseksi tehdystä työstä. Tosin suurin osa Suomessa myydään varmasti joko N1 -luokan (eli takapenkit poistettuna) tai N2G (eli kevyt kuorma-auto) paperein. Suomessahan on lava-autojen verotus ollut valtionvarainministeriön erityishuolenpidon alla jo siitä lähtien, kun Toyota lanseerasi Toyota Timangin.

Ne moottorit

Takaisin aiheeseen. Uuden mallin Raptor version valmistus on jo alkanut Thaimaassa. Suomeenkin autoja on luvassa loppukesästä. Aluksi moottorivaihtoehtoja on vain yksi eli Fordin 3.0 -litrainen kahdella turbolla varustettu V6 Ecoboost. EU:n direktiivin päästökuristettuna V6:n EU -versio antaa 288hv/491Nm. Sana kuristettu johtuu sitä, että tismalleen sama ei-EU moottori tuottaa muualla 392hv/583Nm. Tehoissa ei niinkään eroa, mutta vääntöpuolellla ero jo tuntuu. Moottorin kuristaminen EU-malleissa johtuu ainakin Ford Europen mukaan puhtaasti EU:n päästömääräyksistä. Vuoden 2023 aikana olisi tulossa diesel -versio eli tuttu 2.0 -litrainen, ahdettu, 4-sylinterinen. Joka tuottaa uudessa päästöversiossa 211hv, vääntöä on sen sijaan 500Nm.

Kierrejouset myös taakse

Moottorin jatkeena on F-150 -sarjasta tuttu 10-lovinen automaatti ja uusi sähköisesti ohjattu jakolaatikko. Ajovalintoja on yhteensä seitsemän, kolme maantielle ja neljä maastoon. Ajoalueen ”Baja” -moodissa on otettu käyttöön ST -Fordeista ja joistakin Mustangeista tuttu anti-lag ohjaus, joka pitää ahtimet pyörimässä kolmen sekunnin ajan vaikka jalan nostaa kaasulta. Varsinkin kova vauhtisessa amerikkalaistyyppisessä Baja -ajossa hyvä ominaisuus. Anti-lagilla on turbo heti optimialueella lähdettäessä kaarteesta ulos. Tuntuu vähän oudolta, että systeemin käyttö on rajoitettu vain yhteen ajoalueeseen.

Ford hylkäsi vanhemmassa Raptorissa käytetyn T6 -tikapuu rungon monestakin syystä. Tietysti nykyinen runko on vanhaa vahvempi, mutta uudessa rungossa on varauduttu nyt myös hybrid/täyssähkö -malleihin, mikä on ollut tulevan sisarmallin eli VW Amarokin vaatimus. Samalta linjalta, kun molemmat tulevat. Sinänsä Ford oli hiljaa kysyttäessä yleensäkin Rangerin hybrid -version tai täyssähkömallin aikataulusta. Hyvää on, että alusta on kokonaisuudessaan panssaroitu jo tehtaalta lähtiessä eivätkä suojat ole näennäismuovia.

Raptorin alustaa on hienosäädetty ja uudistettu. Ylä- ja alatukivarret on tehty alumiinista ja taka-akselin sivuttaisvakautta on lisätty Watt-tuella. Takanakin on nyt muuten kierrejouset. FOXin 2,5″ vaimentimien ohivirtausta säädetään sähköisellä venttiilillä sekunnin murto-osissa. Ford kutsuu ominaisuutta nimellä ”Position Sensitive Damping”, systeemiin kuuluu myös hienouksia. Jos PSD -havaitsee, että kaikki neljän pyörää ovat ilmassa, se säätää vaimennuksen mahdollisimman tiukaksi ottamaan vastaan alastulon. Samoin PSD huomioi milloin lappu on ns. lattiassa ja jäykentää vaimennusta ajovakauden parantamiseksi. Uudessa jakolaatikossa on 2H, 4A, 4H ja 4L -tilat. Näistä 4A on uusi tila. 4A tilassa auto on lähtökohtaisesti takavetoinen, mutta etuveto kytkeytyy tarvittaessa. 4H ja 4L -tilassa neliveto on kiinteä ja jaettu 50/50. Raptorista löytyvät vielä sähköisesti ohjatut 100% akselistolukot molempiin päihin. Vakiorengastus on 33″ BFGoodrichin All-Terrain , 17″ aluvanteilla.

Sisätiloissa

Muuten sisätiloissa on 12″ SYNC4 -mediakeskus päivitetty uuteen versioon, ohjauspyörä on saanut läpyskävaihteet ja nahkapäällysteen, penkkeä muokattu sporttisimmaksi, äänentoistosta vastaa B&O kymmenen kajarin voimin jne…

Ranger Raptorilla on pituutta 5.40m ja levyttä 2.02m (peilit taitettuna). Ulkomitoissa on muutaman sentin kasvu edelliseen versioon. Maavaraksi on ilmoitettu vakiorenkain 28cm ja kahluusyvyydeksi 85cm. Kantavuusarvoja, vetokykyä ja kulutuslukemia Ford ei ole vielä ilmoittanut.

Jatkoa?

EU:n emissiodirektiivit eivät kohtele Ranger Raptoria silkkihansikkain. V6 -versiona voi sanoa tehoja olevan, mutta dieselin ilmoitetut arvot jäävät vähän laiskoiksi. Eikä tarvitse verrata kuin 2.8 -litraiseen Toyota Hiluxiin. 

Kuitenkin repertuaarista Fordilta löytyisi uusi V6 -diesel, joka olisi ryyditetty kahdella turbolla. V6 -diesel on jo istutettu esim. Ford Everestin nokalle. V6 -diesel on kyllä tulossa sisarmalli Volkwagen Amarokin nokalle vuoden 2023 aikana. Joskus tätä mallipolitiikkaa on vain vaikea sivustakatsojana ymmärtää.

MG ja Grenadier rantautuvat Suomeen…

Hedin-Bilin MG Center Tukholmassa.

Kun tuli tieto, että kiinalainen MG ja brittien Grenadier -maasturi rantautuvat Suomeen ruotsalaisen Hedin-Bil -ketjun kautta tuli mieleen miten? No, helppoahan se on, kun on tuohta eli Hedin-Bilin emokonserni osti Suomesta Autotalo Laakkosen ja Bavaria Laakkosen kaikki toiminnot. Tarkoittaa 21 toimipistettä, 15 eri kaupungissa ja 855 työntekijää. Kauppasummaa ei ole tuotu julkisuuteen. Suomen markkinoita ajatellen on myös mielenkiintoista, että Hedin on suurin RAMin ja Dodgen maahantuoja Euroopassa. MG on lähtenyt aggressiivisella hinnoittelulla liikkeelle muualla Euroopassa eli hinnat menevät alle Dacian, joten on mielenkiintoista nähdä mihin hintaan kiinalaisten päätuotteet eli hybridi- ja täyssähkö SUV:t tulevat myyntiin Suomessa. MG toi myös esille uuden pick-upin, joka näyttää paperilla ihan hyvältä. Muotoilukin on nykyistä japanilinjaa ja MG:n pick-upit tehdään Thaimaassa. Mikä on pienoinen yllätys. MG:n emokonserni eli Kiinan valtion omistama SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) valmistaa myös toisella merkillä eli Maxus pickup -mallia Malesiassa ja MG:n juuret pickupin suhteet ovat sieltä. Maxuksen pickup ei täytä EU:n direktiivejä, joten sitä ei tuoda Eurooppaan.

MG Extenderiä kuljettaa 2.0 -litrainen, 4-sylinterinen kahdella turboahtimella varustettu diesel. Turbot toimittaa muuten Garret. Diesel tuottaa 214hv/480Nm vääntöä. Diesel täyttää nykyiset Euro6 normit. Moottorin perässä on joko 6-vaihteinen manuaali tai ZF:n automaatti ja jakolaatikko. Edessä on päällekkäiset kolmiotuet kierrejousin ja takaa löytyy perinteisimmin lehtijouset tukivarsin. Taka-akselilta löytyy myös automaattitoimintainen 100% lukko. Ratkaisu, joka poikkeaa täysin muista. Levyjarrut löytyvät joka pyörästä. Korimalleja on Super Cab ja Double Cab. MG ei ole pieni. Pituutta on reilut 5,3m ja leveyttä 1,9 metriä. Akseliväliäkin on 3,2 metriä. Maavaraa puolestaan löytyy 231mm. Super Cabin lavan pituus on 1.9m ja leveyttä löytyy 1,5m. Renkaiksi saa vakiona joko 16″ (245/70R16) tai 18″ (255/60R18). Lavan kantavuudeksi on epävirallisesti ilmoitettu n.1000kg ja maksimi peräkärry saisi olla 3.000kg luokkaa. MG ei ole vielä ilmoittanut WTLS -kulutuslukemia. Turvallisuuden kannalta autosta löytyy MG:n i-Smart infosysteemi, jota voi ohjata myös älypuhelimella. i-Smartin mukana tulee mm. auton GPS-paikannus. Turva yms. varusteet ovat kaikki mitä voi toivoa alamäkihidastimineen, 360 asteen kameroin jne..

MG Extender on jo esitelty briteissä, joten muu Eurooppa tulee pian perässä. Jahka uusi omistaja saa meillä muutettua jälleenmyyntiketjut haluamikseen niin MG Extender tulee olemaan lisä Suomen niin muuten suppeaan pickup kalustoon. Ainakin paperilla MG ei anna yhtään kilpailijoille etumatkaa, mutta MG:n hintapolitiikka meillä on se avainkysymys?