Venäjän autoteollisuuden romahdus

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti myös autoteollisuudessa reaktion, jota varmaan kukaan ei olisi uskonut etukäteen. Käytännössä Venäjän autoteollisuus romahti sodan takia, jolle kukaan ei povaa pikaista loppua. Uusien autojen myynti romahti maaliskuussa -62% ja huhtikuussa kyyti oli vielä kylmempää eli -80% romahdus. Käytännössä kaikki länsimaiset ja japanilaiset automerkit lähtivät Venäjältä. Koreasta ainostaan yksi automerkki jäi eli Hyundain luxusmerkki Genesis, tosin sekin reilusti korotettuine hintoineen. Länsimaisten autojen pako on taas antanut kiinalaisille automerkeille oivan markkinaraon. Mutta, eivät kiinalaisetkaan autojaan enää halvalla myy. Kiinankin pitää huomioida ruplan romahtanut valuuttakurssi ja rahojen kotouttamisen vaikeus. Se näkyy hinnassa. Kiinalainen ei ole enää ”se halpa” Venäjällä.

 

Tällä hetkellä sulkeutuneet autotehtaat maksavat vielä irtisanomiskorvauksia työntekijöilleen, mutta jossain vaiheessa 6kk tulee täyteen. On vielä mahdotonta arvioita kuinka monta työntekijää suoraan ja/tai välillisesti länsimaisten autotehtaiden sulkeminen lopulta koskee, alimmatkin arviot lähtevät n. 300.000 työttömästä. Määrä olisi hallituksen kaatava missä muussa maassa tahansa, mutta tuskin Venäjällä. Kun tähän lukee varaosien puutteessa tielle hiipuvat tavallisen palkansaajan autot ja länsimaisin rekkamerkein ajettavat rahdit niin koko yhteiskunnan lopullinen hirttäytyminen on lähinnä ajan kysymys. Kysymys lienee siitä kauanko Volvot, Scaniat, Mercedekset, Ivecot, DAF:t ja MAN:t kestävät ilman huoltoa ja varaosia. Venäjän Kamazit ja Uralit, kun eivät oikein ole tehty rahtiliikenteeseen ja Valko-Venäjän MAZilla länsikaluston korvaaminen ei onnistu edes muutamassa vuodessa.

Venäjän hallitus käytännössä kansallisti Renaultin tehtaat ja sama voi tapahtua myös Nissanin ja Mercedes-Benzin tehtaille. Kansallistamien ei ole koskaan ollut muutakuin orjantappuroilla koristeltu tie. Ja, jos joskus tulee tilanne, että mahdollinen uusi Venäjää kaipaa investointeja länsimaista, kansallistaminen muistetaan kyllä. Mutta käydäänpä läpi nykytilannetta…

Aurus

Venäläinen luksusbrändi Aurus voi hyvin. Näin ainakin Venäjän viranomaiset väittävät. Uuden tuotantolaitoksen valmistelu Tatarstanin Jelabugaan on käynnissä. Auruksesta pyrittiin luomaan auto, joka olisi omavarainen, mutta on arvioitu että n. 30% osista tehdään länsimaissa. Nimeltä on mainittu ainakin Bosch, joten valmistus on pysähdyksissä ennen kuin korvaajat löydetään. Aurusta kuitenkin tehdään kuitenkin 3-4 kappaletta vuodessa, joten osien tuotanto korvaaminen on helpompaa miniatyyri mittakaavassa.

Aurus Senat

 

Audi

Volkswagen-konserniin kuuluva saksalainen premium-brändi päätti keskeyttää toimintansa Venäjällä 25. helmikuuta. Eikä tilanne muutu. Lisäksi Audin mahdollista palaamista vaikeuttaa Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin yli 50.000 euron arvoisten autojen vientikielto.

BMW

BMW lopetti toimitukset 1. maaliskuuta. BMW:llä on tehdas Venäjän Kalingradissa venäläisen Avtotorin kanssa yhdessä, mutta tehdas on suljettu. Kalingradissa tehtiin BMW:n 5 -sarjaa sekä X5-, X6- ja -X7 SUV -maastureita. BMW lopetti 1.maaliskuuta myös uusien autojen ja varaosien viennin Venäjälle.

Cadillac

Amerikkalaisen premium-merkin autoja ei ole myyty Venäjällä vuoden 2019 jälkeen. Tuolloin Yhdysvallat asetti tuontikiellon.

Changan

Kiinalainen Changan ilmoitti maaliskuun alussa tuotannon lopettamisesta Valko-Venäjän Unisonin tehtaalla (syytä ei kerrottu).

Changan on ainoa kiinalaismerkki, joka ilmoitti lopettavansa Venäjällä. Oliko heikko kysyntä pääsyy? Kuvassa vuoden 2022 uutuus Changan CS75.

Chery

Kiinalainen Chery keskeytti autojen myynnin väliaikaisesti valuuttakurssin epävakauden vuoksi. Nyt Chery on palannut markkinoille ja autojen hinta on noussut keskimäärin 25% Cheryn mallistossa.

Cheryn uutuus Venäjän markkinoille oli Chery Tiggo 8 Pro.

 

Chevrolet

General Motorsin politiikka Chevrolet -brändin suhteen on täsmälleen sama kuin Cadillacin tapauksessa.Vielä ei ole varmaa,saadaanko Uzbekistanissa tehtäviä vanhemman sukupolven Chevrolet -malleja (ex-Daewoo) Cobalt, Nexia ja Spark viedä Venäjälle.

Chevrolet Trailblazer olisi Venäjällä haluttu.

 

Citroën

Stellantis -konserniin kuuluva Citroën on lopettanut huhtikuussa autojen viennin Venäjällä. Huhtikuussa suljettiin myös Moskovan lähellä sijaitseva Kalugan tehdas, jossa valmistettiin Citroën hyötyajoneuvoja eli Berlingoa ja Jumperia.

Dongfeng

Kiinalainen Dongfeng on pieni tekijä Venäjän markkinoilla. Myynnissä on vain Skoda Kodiak -kokoluokan DFM 580, joka 7-paikkainen crossover. Mallin hinta tosin nousi 30%.

Dongfeng on ilmoittanut laajentavansa huomattavasti Venäjän mallistoaan ja jälleenmyynti verkostoaan vuodelle 2023. Onhan Dongfeng Kiinassa iso tekijä. Kuvassa Dongfeng DFM 580

FAW

Kiinan tuotemerkin valikoimassa on kolme mallia. Kaikki mallit ovat crossovereita Besturn X40, Besturn X80 ja Bestune T77. Autojen hinnat saivat vain 10-14% hinnankorotukset.

FAW:n Besturn X80 tekniikka löytyy vanhemmista Mazdoista.

Ferrari

Ferrari vetäytyi 9. maaliskuuta Venäjältä kokonaan. Myöskään ennakkoon maksettuja uutuusmalleja (Purosangia ja 296 GTB) ei toimiteta.

Fiat

Stellantis konserniin kuuluva Fiat on lopettanut kaiken viennin ja myös Ducaton valmistamisen Stellantiksen Kalugan tehtaalla.

Ford

”Blue Oval” eli Ford ilmoitti maaliskuussa lopettavansa kaiken toiminnan Venäjällä. Myös Ford Transitin valmistus Jelabugassa yhteistyöyritys Sollersin kanssa on lopetettu.

GAC

Kiinalainen GAC aikoo täyttää länsimaisten autojen vajetta. Loppuvuodeksiyhtiö suunnittelee jälleenmyyjäverkoston laajentamista ja lupaa tuoda vuonna 2023 Venäjän markkinoille lippulaiva SUV -maasturinsa eli 7-paikkaisen GAC GS8.

Kiinalainen vastaus pakotteiden kuristamaan luxus-SUV nälkään GAC GS8. GAC:ta myydään myös nimellä Trumpchi. Tekniikka on peräisin Japanista.

 

Geely

Kiinalainen Geely ei ole lähdössä myöskään pois. Geely jäädytti myyntiään sen ajan, kunnes saivat laskettua autoille uudet hinnat. Hinnat nousivat mallistossa 31-42%.

Vaikka Geelyn omistama Volvo poistui Venäjän markkinoilta emo-konserni jatkaa.Kuvassa Geely Emgrand EX7 Sport Elegance.

Genesis

Hyundain luxusmerkki Genesis on tehnyt päätöksen jäädä Venäjälle. Tappiolla korealaiset eivät autojaan myy, sillä hinnat nousivat n.40% Genesis -mallistossa.

Genesis on se ainoa länsimerkki, joka on jäämässä Venäjälle. Kuvassa tämän vuoden luxusta korealaisittain eli Genesis GV80 Prestige Signature.

Haval

Kiinalainen Haval pysyy Venäjällä, mutta nosti hintojaan 40-50% kautta linjan. Haval ilmoitti myös uusista SUV-malleista Venäjän markkinoille ensi vuoden aikana.

Euroopassa epäonnistunut Haval pyrkii nyt Venäjän markkinoille. Kuvassa vuoden 2022 uutuus Haval Jolion.

Hyundai

Hyundai oli Venäjän toiseksi eniten myyty automerkki heti Ladan jälkeen. Hyundain tehdas Pietarissa on pysäytettiin 1. maaliskuuta ja samana päivänä lopetettiin varaosien toimitus Venäjälle. Jälleenmyyjillä olevien mallien hinnat nousivat +30 % maaliskuussa. Hyundai ei ole toistaiseksi ilmoittanut mikä on Pietarin tehtaan tulevaisuus ja yleensäkin automerkin pysyminen Venäjällä.

Isuzu

Isuzun piti lanseerata D-Max -pickuppiin perustuva M-UX -maastoauto Venäjällä tänä keväänä. Nyt kaikki on jäissä ja Isuzu sulki 4. maaliskuuta Uljanovskin tehtaansa. Myös varaosien toimitus Venäjälle on lopetettu 4. maaliskuuta.

Isuzu MU-X on käytännössä D-Maxin farmariversio. Vähän samoin kuin Toyota loihti Hiluxista 4Runnerin. MU-X varmaan kelpaisi meillekkin?

Jaguar/Land Rover/Aston Martin

Britit ilmoittivat ensimmäisten joukossa kaupallisen toiminnan keskeyttämisestä Venäjällä. Jaguar, Land Rover ja Aston Martin -merkkisten uusien autojen ja varaosien toimitus katkaistiin 1.maaliskuuta.

Jeep

Stellantisin -konsernin muiden merkkien tavoin Jeep lopetti autojensa ja varaosien toimitukset Venäjälle maaliskuussa.

Kia

Kia noudattaa odotetusti samaa strategiaa kuin Hyundain, joten KIA:n Pietarinja Kalingradin lähistöllä sijaitsevat tehtaat on suljettu toistaiseksi. Avaamisesta ei ole kantautunut mitään tietoja. Kia oli Venäjän kolmanneksi eniten myyty merkki ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lada/Renault

Voidaan kirjoittaa yhteen, koska Renault omisti Lada valmistavan AvtoVAZin. Renault lopetti maaliskuussa varaosien toimitukset AvtoVazin ja Moskovan tehtailleen. Komponenttipulan vuoksi tehtaat suljettiin. Renault koitti myydä AvtoVazin ja Moskovan omistustaan, mutta niin kuin olettaa saattoi…. ostajaehdokkaat olivat vähissä. AvtoVaz myytiin Venäläiselle NAMIlle, joka on valtion omistama auto/moottorialan kehitysyhtiö. Kauppahintaa ei ilmoitettu, mutta venäläislähteiden mukaan se oli 1 rupla. Käytännössä Venäjä kansallisti Renaultin omistukset Venäjällä. Mitä Venäjä tekee tehtaillaan? Tietysti tarkoitus on saada ne käyntiin, mutta tietäen missä jamassa AvtoVAZ oli ennen Renaultin tuloa, homma tuntuu vaikealta ilman esim. kiinalaista kumppania. Renault kirjasi Venäjän seikkailustaan 2,2 miljardin euron tappiot ja kun Renault on vahvasti valtion omistuksessa niin tappion maksavat Ranskan kansalaiset tavalla tai toisella. 

Lamborghini

Italialainen superautovalmistaja, joka kuuluu Volkswagen -konserniin noudattaa pääomistajan linjaa. Autojen myynti ja varaosien toimitus lopetettiin maaliskuun toisella viikolla.

Maserati

Maserati kuuluu Stellantis -konserniin, joten Maserati toimi ohjeen mukaan. Uusien autojen ja varaosien myynti loppui maaliskuussa.

Mazda

Mazdalla oli venäläisen Sollers yhtymän kanssa kokoonpano tehdas Vladivostokissa. Vladivostokissa koottiin Mazda 6, CX-5 ja CX9 -malleja. Tehtaan toiminta pysähtyi maaliskuussa, kun Mazda lopetti osien toimittamisen tehtaalle. Myöskään varaosia ei ole toimitettu Venäjälle maaliskuun puolen välin jälkeen. Mazda on ilmoittanut tilanteen jatkuvan toistaiseksi.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz katkaisi liikesuhteet Venäjän kanssa 3. maaliskuuta jäädyttämällä autotoimitukset ulkomailta ja sulkemalla Moskovan lähellä sijaitsevan Esipovon teollisuuspuiston tehtaan kokoonpanolinjan, Esipovossa tehtiin E-sarjaa, GLC:tä, GLE:tä ja GLS -malleja. Mercedes-Benz ei näe mahdollisuuksia toimia Venäjällä. Mercedes-Benz on tehnyt taseensa 2 miljardin euron varauksen sen suhteen, että Venäjä kansallistaa Esipovon tehtaat.

Mitsubishi

Mitsubishi ilmoitti vielä helmikuussa nostavansa myyntiä 25% uusilla malleilla. Nyt on Outlanderin ja Pajero Sport -mallin tuotanto keskeytetty Kalugan tehtaalla Moskovan lähellä. Myös suunnitelma ASX-, Eclipse- ja L200 -mallien maahantuonnista on jäädytetty.

Nissan ja Infiniti

Nissan sulki Pietarin tehtaansa maaliskuussa ja on ilmoittanut ettei sitä ole tarkoitus avata tämän vuoden puolella. Tehtaalla tehtiin Quashai-, X-Trail ja Murano -malleja. Nissan on myös jäädyttänyt autojen ja varaosien tuonnin. Luxusmerkki Infinity on lopettanut autojen viennin. Siihen on ollut pakkokin sillä 5.4.2022 tuli Japanissa pakotteet, joka kieltää yli 50.000e autojen viennin Japanista Venäjälle.

Nissanin tehtaat ovat viime huhujen mukaan myös kansallistamisen alla. Kuvassa Nissan Pathfinder, malli oli suosittu Venäjällä.

Opel ja Peugeot

Molemmat ovat Stellantis -konsernin merkkejä ja Kalugan tehdaskompleksi valmisti Citroen C4, Peugeot 408, Opel Combo Life – malleja Tehdas suljettiin huhtikuun puolivälissä eikä tehtaan avaamisesta ole ollut puhetta. Opel ja Peugeot ovat myös irtisanoneet jälleenmyyntiverkoston, varaosien sekä uusien autojen viennin Venäjälle.

Porsche

Emokonserni Volkswagenin tavoin Porsche ilmoitti myös keskeyttävänsä Venäjän toimitukset.Maaliskuun 4. päivästä lähtien yhtiön toiminta on ollut Venäjällä ”keskeytetty” määräämättömäksi ajaksi. Keskeytys koskee varaosapalvelua ja myös Porschen omaa autonvuorauspalvelua.

Rolls-Royce

Viime vuosi oli briteille ennätysvuosi brändin 110 -vuotishistoriassa Venäjällä (myytiin yli 300 kappaletta). Rolls-Royce reagoi kuitenkin nopeasti Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Rolls-Royce lopetti 4. maaliskuuta autojen ja varaosien toimitukset määräämättömäksi ajaksi. Lopetus koski myös tilattuja ja maksettuja autoja. Samalla Rolls-Royce Aerospace lopetti Venäläisen metallimateriaalin oston mm. titaanin osalta.

Skoda

Volkswagen -konsernin tšekkiläinen osasto toimi konsernin johdon mukaan. Skoda ilmoitti 3. maaliskuuta Venäjän toiminnan keskeyttämisestä, Kalugan ja Nižnyn tehtaat suljettiin samana päivänä. Venäjän markkinat menettivät siten Rapid-, Octavia-, Karoq- ja Kodiaq -mallit.

Subaru

Japanilainen Subaru lopetti autojen ja varaosien toimitukset 3. maaliskuuta. Jo maassa olevat autot myydään pois, tosin +25% hinnankorotuksen jälkeen.

Subaru Legacy jäi Euroopassa SUV/Crossover buumin jalkoihin. Venäjällä sedanit käyvät kaupaksi, jos vain saisi. Kuvassa: Subaru Legacy Touring XT CVT.

Suzuki

Suzuki lopetti myös Jimnyn, Vitaran ja SX4:n toimitukset Venäjälle maaliskuun alussa. Myöskään varaosia ei enää toimiteta. Päätös on voimassa toistaiseksi.

Tesla

Teslalla ei ole virallista jälleenmyyjää Venäjällä. Kaikki tuonti on harmaatuontia. Teslaa myytiin huhtikuussa 2022 Venäjällä 80 kpl, jotka kaikki olivat valmistettu Teslan Kiinan tehtailla Shanghaissa.

Toyota ja Lexus

Toyota valmistaa Pietarissa Camry- ja RAV4 -malleja lähinnä Venäjän markkinoille. Tehdas suljettiin maaliskuun lopussa. Toyota niin kuin myös Lexus ovat lopettaneet uusien autojen ja varaosien viennin Venäjälle huhtikuussa.

Volkswagen

Volkswagen oli iso toimija Venäjällä. Nyt tehtaat, jotka tuottivat Poloa, Tiguania ja Taosia ovat suljetut. Myös uusien autojen ja varaosien vienti on lopetettu. Tämä koskee myös konserniin kuuluvaa Bentleytä ja Ducatia.

Volkswagen Taos on keskikokoinen SUV-maasturi. Sitä myydään jenkeissä, Etelä-Amerikassa ja Kiinassa. Sitä myytiin myös Venäjällä varsin hyvin, kunnes Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen.

Volvo

Ruotsalais-kiinalainen Volvo noudattaa emostaan poikkeavaa politiikkaa. Volvo myi Venäjällä seitsemää mallia (XC90, XC60, XC40, S90, S60, V90 ja V60) plus farmareiden Cross Country -versiot. Volvo keskeytti tuotteiden toimitukset 1. maaliskuuta. Jälleenmyyjillä olleet Volvot myytiin pois. 23. maaliskuuta Volvo lopetti varaosien toimittamisen ja Volvon autonvuokrauspalvelun Venäjällä.

Volvo ehti viettää Venäjällä 40-vuotisjuhliaan ennen vetäytymistään markkinoilta.

UAZ

Uljanovskilaista UAZia eivät pakotteet haittaa vaan tuotanto jatkuu Bukhanka -pakun, Hunterin ja Patriotin osalta entisellään. Hinnat ovat nousseet UAZillakin mallista riippuen +22-39%. UAZin toimitukset Eurooppaan ovat jäissä toistaiseksi.

UAZia eivät pakoitteet haittaa. Perinteistä Bukhankaa tulee linjoilta tosi käyttäjille. Kuvassa ”Expediition” erikoismalli.

 

Kommentointi on suljettu.